Náš region se zapojuje do celosvětového projektu City Nature Challenge. Zapojte se i Vy

Připojte se k nám ve dnech 26. – 29. dubna 2024 a buďte součástí mezinárodní akce, která má za cíl zdokumentovat přírodu přímo ve Vašem okolí! City Nature Challenge (CNC) je akce, která spojuje města a obce po celém světě v úsilí najít a zdokumentovat různé druhy rostlin a živočichů v urbanizovaném prostředí. Na Veselsku za ní stojí Ústav geoniky Akademie věd ČR, projekt Otevřená věda a Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty.

CNC Veselsko 2024, které mapuje přírodu v obcích Veselí nad Moravou, Vnorovy, Strážnice, Uherský Ostroh a Ostrožská NováVes, se od letošního roku zapojuje do tohoto celosvětového projektu. A jak to můžete udělat i Vy? Stačí si stáhnout aplikaci iNaturalist a ve dnech 26. – 29. 4. 2024 hledat, fotit a nahrávat fotky a videa do aplikace. Dokumentujte všechny druhy rostlin a živočichů, které objevíte. Přispějete tak k celosvětovému úsilí o zmapování přírody ve městech a jejich okolí. A třeba na Veselsku letos v počtu pozorování porazíme Uherskohradišťsko, které je do projektu zapojeno již několik let.

City Nature Challenge není jen o dokumentaci organismů, ale také o prohloubení vztahu s přírodou kolem nás. Dokumenty, které jsou nahrány do aplikace veřejností, mohou pomoci vědcům získat cenná data o rozšíření druhů rostlin a živočichů. Jejich zmapování může vést až k ochraně místních živočišných a rostlinných druhů.

Přijďte a zapojte se do City Nature Challenge Veselsko. Pomozte nám zmapovat a chránit přírodu ve Vašem okolí a objevte její neuvěřitelné bohatství. Buďte součástí občanské vědy v praxi a přispějte k lepšímu poznání a ochraně naší přírody.

Pavel Tobola, Jakub Trojan, Marie Petrů